неділю, 22 жовтня 2017 р.

Який та котрий – експрес-урок української мови

Мова проти языка
     Уже котрий рік  точаться суперечки і «ламаються списи» навколо «мови» і «языка». Суперечки настільки запеклі і жорстокі, що більше нагадують бойові дії. Де-факто, так воно і є. Росія оголосила інформаційну війну Україні. Точніше, ніколи її не припиняла. Від 1654 року…
      Слова «мова» і «язык» на усіляких інтернет-форумах вживаються останнім часом так часто, що стали вже іменами власними. Врешті-решт, щоб додати ясності в це питання, було вирішено їх порівняти. Безпосередньо, буквально, віч-на-віч! Отже, «Мова» проти «Языка»! 
     У світі нараховується близько 7000 мов. Незважаючи на таке розмаїття, серед них можемо виділити певні закономірності, які будуть, проте, характерні для кожної. Одна із них полягає в тому, що чим довше вживається слово носіями якоїсь мови – тим більше похідних від нього утворюється. Тобто із плином часу, одинокий паросток перетворюється на цілий кущ однокореневих слів, який буде  збільшуватись і розростатись, доки не заповнить усі можливі сфери застосування. 
Позначення мови, процесу мовлення є одними із перших понять, що з’являються в процесі виникнення і формування будь-якої мови. Відповідно, ланцюжок однокореневих слів, пов’язаних із цими поняттями, має бути одним із найдовших. Проте справедливим є і зворотне твердження – чим довший ланцюжок, тим більший вік має сама мова! Нижче наведений доробок обох націй у цьому питанні. Як  кажуть, feel the difference, тобто відчуйте різницю! 
Докладніше..